"להתאמן על פרידה".
״אני רוצה להתאמן על פרידה… אני רוצה להיות מסוגל להתמודד עם כל האיכסה הזה״, ככה זה הושלך בהתרגשות רבה לחלל חדר האימון.
מערכת יחסים זוגית מגיעה לקיצה בין אם זה באופן הדדי, מרצון ובהסכמת שני בני הזוג, או באופן חד צדדי כתוצאה מבחירה של אחד בני הזוג.
זו חוויה קשה שמתכתבת עם הדימוי העצמי והערך העצמי, ופורטת על שלל מיתרי הנפש. כמובן שכל מקרה לגופו, בהתאם למרכיב האישיות של כל אחד מבני הזוג ומאפייני הקשר הזוגי ומאפייני המערכת הרומנטית שלהם כפי שהתקיימה.
ישנן סיבות ומחוללים שונים, בגינן זוגות מסיימים את הקשר הזוגי בניהם, ואת הדיון בהם אעשה במאמר נפרד.
אך בין אם זו פרידה הדדית בהסכמה וברצון משותף, ובין אם זה נכפה על מי מהצדדים, פרידה מגלמת קושי רב והתמודדות רגשית שכלל אינה קלה.
פרידה, יכולה שתהיה מלווה בשלל תחושות במנעד של צער, סבל ואומללות, ועד לתחושת שיחרור וחופש בהתאם למאפיינים, לשחקנים והנסיבות. יהיו מי שיוכו בצער עמוק, יתאבלו ויתבוססו בצערם זה, מוכים וחבולים, ויהיו מי שיבקשו להשאיר הכל מאחור ולצעוד למקום חדש.
למען הסר ספק, פרידה שאינה מרצון מגלמת את כל קשת התחושות כולל כאב, כעס, צער, געגוע, תחושת החמצה, תחושת כישלון, דחייה, ייאוש, קורבנוּת ועוד. זה קוקטייל אקזוטי מכאיב, מייסר ולא קל להתמודדות.
מכיוון שפרידה במרכז ההוויה האנושית, ואהבות כמו פרידות הן כמעט נחלת הכלל, נעשו מספר רב של מחקרים שבחנו את המאפיינים ודרכי ההתמודדות עם פרידה. כמעט כולם מדגישים את הצורך בשלושה גורמים: זמן, מעגלי תמיכה, ועזרה מקצועית.
באופן עקרוני לכל אחד לוקח את הזמן שלו לעבד את הפרידה, להתמודד עם מה שאבד ולא ישוב. ״זמן״ – הוא שחקן משמעותי על המגרש, כמו האמירה העממית "הזמן יעשה את שלו". זמן מאפשר מרחק, עיבוד, השלמה ועמעום של עוצמת הרגשות העזים ואת היכולת הפוטנציאלית לברוא מחדש בני זוג ומערכת יחסים.
"מעגלי התמיכה" – הם משפחה, חברים קרובים וכל מי שיכולים לעטוף באהבה ולספק סעד, מזור ותמיכה. אנשים זמינים, קשובים ומכילים שידעו לעשות כוס תה מתוק וטעים, להעניק חיבוק מנחם, ולהיות שם עבורכם כי אתם צריכים.
"בעלי מקצוע"– מי שמוכשרים, מיומנים ומצוידים בכלים אימוניים רבי עוצמה, שיש ביכולתם להעניק תובנות, וכלים חזקים וטובים להתמודדות. שיש בידם לסייע בתהליכי העיבוד וההשלמה, ולהגביר את ההוויה ולרענן את תחושת הביטחון, הערך העצמי והמסוגלות.
לסיכום: פרידה זו חוויה קשה וכואבת, אנו נאלצים לחוות את הכאב, אך להימנע מלהפוך אותו לסבל מתמשך. עלינו להתבונן פנימה ולדעת להבחין בין אחריות לאשמה, להשתמש באינטואיציה, ולהסתייע בקרובים לנו, ובבעלי מקצוע לעזרה ולתמיכה, כדי להחלים ולצאת לדרך חדשה.
זה אולי מסע מטלטל וכואב, אבל בסופו של דבר השמש זורחת, מאירה וחמימה, ופצעי הפרידה מגלידים ומאפשרים בריאה של זוגיות חדשה וטובה.